Goed om te weten voordat je naar Kroatië reist

Goed om te weten voordat je naar Kroatië reist

Welkom bij onze Kroatië Reisgids, waar we de meest gestelde vragen over uw reis naar Kroatië proberen te beantwoorden. Kroatië is een opkomende toeristische bestemming. Als ik aan Kroatië denk, associeer ik het met: klein, veilig, subliem, kiezels, eilanden, zee, platteland. Het land heeft meer dan duizend eilanden, 8 nationale parken, 11 natuurparken, meer dan 6.000 km kustlijn en tien werelderfgoedlocaties.

Van Paklenica klimlocaties, prachtige stranden van Midden-Dalmatië, heerlijk eten in Istrië, fantastische wijnen van Kroatië, feesten op de eilanden, zeilen aan de Adriatische Zee, Kroatië heeft zijn bezoekers veel te bieden.

We hebben deze hele website gewijd aan dit prachtige land. Vera is geboren en getogen in Kroatië, en ik ben hier 14 jaar geleden naartoe verhuisd. We zijn uitgebreid in Kroatië rondgereisd. En hier op onze blog delen we het beste van Kroatië, net zoals we het ontdekken.

Bezoekers van Kroatië kunnen handige reistips, gedetailleerde reisgidsen, dingen om te doen, verblijfplaatsen en veel informatie over Kroatische gerechten en restaurants vinden. Ik deel ook soms mijn overpeinzingen over het leven van expats in Kroatië.

Heeft u een visum nodig?

De meerderheid van buitenlandse bezoekers heeft geen visum nodig om Kroatië binnen te komen, inclusief, maar niet beperkt tot, EU-landen, VK, VS, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland.

Buitenlandse burgers van die landen kunnen Kroatië binnenkomen en blijven hier gedurende 180 dagen binnen 180 dagen.

Burgers van EU-landen kunnen Kroatië binnenkomen met alleen hun ID-kaart, alle anderen moeten met een geldig paspoort reizen om Kroatië binnen te komen.

Als u een visum nodig hebt om Kroatië binnen te komen, maar wel een geldig Schengenvisum hebt en visa voor Cyprus, Roemenië en Bulgarije hebt, heeft u geen apart visum nodig voor Kroatië. U bent vrij om naar Kroatië te reizen op voorwaarde dat uw huidige visum uit de bovengenoemde landen afkomstig is.

Als u een visum nodig heeft voor Kroatië, kunt u hier de aanvraagformulieren afdrukken en invullen, samen met de gevraagde documenten indienen bij de Kroatische ambassade, het consulaat of een erkend toeristenbureau.

Om een ​​Kroatisch visum aan te vragen, heb je een geldig paspoort nodig dat minder dan 10 jaar geleden is uitgegeven en met een vervaldatum ten minste drie maanden na de geplande vertrekdatum uit Kroatië.

Alle vragen met betrekking tot visa die u kunt verzenden via vize@mvep.hr.
Feedback verzenden
Geschiedenis
Opgeslagen
Community

 

Het weer in Kroatië

Kroatië heeft drie verschillende klimaten: het landklimaat in het binnenland, het mediterrane klimaat langs de kust en het bergklimaat boven de 1200 meter.

Langs de kust kunt u droge, hete en zonnige zomers verwachten, en milde, hoewel soms natte, winters. Het weer langs de zuidkust van de regio Dalmatië is over het algemeen droger en zonniger dan in de noordelijke Adriatische regio Istrië. Dagelijkse temperaturen kunnen verschillen tot 5 ° C.

Gemiddelde zomerse temperaturen liggen rond de 22 ° C, maar dit betekent ook dat u in juli en augustus meer dan 40 dagen kunt verwachten met dagelijkse temperaturen van meer dan 30 ° C. Gemiddelde wintertemperaturen zijn rond de 10 ° C, waarbij januari de koudste maand is met dagelijkse gemiddelde temperaturen van minder dan 10 ° C. De gemiddelde zeetemperatuur varieert van 12 ° C in de winter tot 25 ° C in de zomer.

Het binnenland van Kroatië heeft een gematigd landklimaat. Dit betekent dat de winters koud en nat zijn, met veel mist, terwijl de zomers heet en droog worden. Gemiddelde wintertemperaturen zijn ongeveer 4 ° C, terwijl de gemiddelde zomertemperatuur rond de 22 ° C is.

Geld

Hoewel Kroatië deel uitmaakt van de Europese Unie, gebruikt het land de euro nog steeds niet als een gemeenschappelijke valuta. De Kroatische munteenheid is Kuna (kort: kn) en de wisselkoers is ongeveer 7,5 kn per 1 €, 6,5 kn per 1 $ en 8,4 kn per 1 £.

Je kunt ook veel dingen met Euro betalen, zoals accommodatie, maaltijden in restaurants, tolgeld op Kroatische wegen en benzine. Meestal krijgt u echter uw wijziging in Kuna en de wisselkoers kan minder gunstig zijn dan op de wisselkantoren.

Bij het opnemen van geld van de geldautomaat, probeert u geldautomaten van officiële banken te gebruiken (ze moeten een teken hebben van een van de Kroatische banken zoals Zagrebacka, Privredna OTP, Erste of Adikko bank. Deze geldautomaten bevinden zich meestal in de buurt van de kantoren van een bank. resorts en hotels zult u vaker Euronet-geldautomaten vinden (blauw en geel) .Terwijl ze zich vaak op meer prominente plekken in steden, hotels en resorts bevinden en dus handiger in gebruik, zijn ze ook duurder in gebruik. , als gemak hier en daar belangrijker is dan enkele euro’s, ga je gang en gebruik je deze machines ook.

Een ander ding met betrekking tot het geld waarvan u op de hoogte moet zijn, is zogenaamde dynamische valutaconversie. Dit betekent in feite dat het bedrag van uw creditcardtransactie wordt geconverteerd naar uw eigen valuta op het verkooppunt (in plaats van per kaartuitgever). In hotels of restaurants, of zo ongeveer overal waar u met een creditcard wilt betalen, kan het personeel u vragen of u de kosten in lokale valuta (Kuna) of in uw eigen valuta verkiest. Hoewel je in theorie soms kunt profiteren van het feit dat je ter plekke in je eigen valuta wordt aangeklaagd door een handelaar, gebeurt het in werkelijkheid zelden. U zult uiteindelijk meer betalen dan u anders zou doen. Kies daarom altijd voor betalen in lokale valuta. Of vraag naar de wisselkoers en vergelijk deze met een die je op internet vindt.

Beste tijd om te gaan

De meerderheid van de toeristen reist in juli en augustus naar Kroatië. De drukste tijd is echter niet altijd de beste tijd om te bezoeken.

De beste tijd om Kroatië te bezoeken is in juni en september. Er zijn veel minder mensen in de buurt (zeker geen wachtrijen, files, of drukke stranden), het weer is nog steeds warm en zonnig, de prijzen zijn betaalbaarder en de zee is warm genoeg om in te zwemmen. Nog een tip: de zee is meestal warmer in September dan in juni.

Houd er ook rekening mee dat Kroatië erg populair is onder Duitsers en Oostenrijkers, met name de noordelijke Adriatische regio’s van Istrië, en Kvarner. Dus menigten (en accommodatieprijzen) nemen de neiging toe te nemen rond Duitse schoolvakanties (zoals Corpus Christi – het is half mei tot begin juni of eind mei tot half juni, het verandert van jaar tot jaar). Ha, maar dit betekent ook dat in het jaar dat de Duitse schoolvakanties in mei zijn, hotels vaak speciale kortingen bieden voor juni. En vice versa.

Tags: citroen mehari tweedehands autodroogijsstralen –  StrechtenAtlas copco

Over de auteur

Tom Cosyns Seobureau.be administrator